Tabung Cik Mia

31 Disember 2015

Confinement Lady (CL)

Bagi wanita-wanita yang nak bersalin atau tengah mengandung..lebih-lebih lagi yang tak de sape nak jaga masa tengah berpantang mesti tercari-cari CL ni kan? mamamia sangat-sangat suggestkan cariiiilah CL sebab banyak yang mereka ni dapat bantu. Yelah kite yang baru bersalin ni kena banyak rehat, tak boleh banyak gerak apatah lagi lasak-lasak. Kalau ade MIL atau kakak yang boleh jaga tu lainlah.Tapi ingat bukan masak untuk kte je..tapi haruslah boleh tolong jaga baby juga. Sebab baby lah yang akan buat kite banyak gerak..yalah kejap-kejap die bangun nak susu..nangis sebab berak dan sebagainye. Kalau takat masak je baik korang cari CL.
Mamamia sangat-sangat menyesal coz tak cari CL. Sekarang dan 42 hari berpantang dan tempat csect serta badan sakit-sakit dah ni. 2 weeks pantang umah MIL..selebihnye pantang di rumah sendiri. So semua keje kena buat sendiri..p3nat wooo.. masak ke..tukar pampers ke..buat susu ke..semua sendiri. So banyak gerak dan sangatlah penat. Mesti ada yang rasa hire CL ni mahal dan merugikan. Tapi sebenarnye amat berbaloi sebab diri kite terjaga dan kite dapat rehat secukupnye.Yang penting kesihatan kan..so bayar mahal-mahal sekali je pon..asalkan kesihatan kite terjaga. tak delah stress macam mamamia ni haa hahaha
Hari ke 5 hingga ke 7 tak silap la..mamamia ade amik tukang urut. Yang ni die buat urut, param, pilis dan mandi air daun tu. Harga RM90 sehari. Servis die so-so je lah..xde bagi makan or minum air jamu ke ape..Hari ke 40 hingga ke 42 mamamia ade amik pakej dari Blessed Beauty Confinement (yang kak ice tu). Amik Pakej 2- urut dan bertungku/tuam satu badan. Servis ok, dapat tukang urut nama Kak.Ita. Sangat ramah kakak ni..best. Dapat tau pasal khidmat BBC ni pon setelah di google dan baca kat blog2.Ramai yang suggest. Pakej mamamia amik ni RM120/hari.
Next time kalau ade rezeki lebih nak try khidmat dari Moms Retreat Home.Nak amik pakej yang duduk kat centre die tu. Senang sikit dan sesuai bagi mamamia yang patim piatu ni haa hehehe.. so bawah ni adalah pakej-pakej yang ditawarkan..best kan ;)
 
 
boleh ke website-website ni untuk tengok pakej-pakej penjaga pantang / confinement lady ye :
 
 
 
 
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan