Tabung Cik Mia

18 November 2013

Ape itu Molluscum Contagiosum??

Ape itu Molluscum Contagiosum?? Ketuat ke?? biji2 air ke?? Sah-sah le tak tau kan klo sebut nama saintifik ni. Masalahnye den pon xtau nak panggil ape dalam bahasa melayu..sebab ianye bukan ketuat. Huhu

Mari kite berkenalan dulu....


Molluscum contagiosum (MC) is a viral infection of the skin or occasionally of the mucous membranes, sometimes called water warts. It is caused by a DNA poxvirus called the molluscum contagiosum virus (MCV). MCV has no nonhuman-animal reservoir (infecting only humans). There are four types of MCV, MCV-1 to -4; MCV-1 is the most prevalent and MCV-2 is seen usually in adults. The virus that causes molluscum is spread from person to person by touching the affected skin. The virus may also be spread by touching a surface with the virus on it, such as a towel, clothing, or toys. Once someone has the virus, the bumps can spread to other parts of their body by touching or scratching a bump and then touching another part of the body. Molluscum can be spread from one person to another by sexual contact. This common viral disease has a higher incidence in children, sexually active adults, and those who are immunodeficient,[1] and the infection is most common in children aged one to ten years old.[2] MC can affect any area of the skin but is most common on the trunk of the body, arms, groin, and legs. It is spread through direct contact or shared items such as clothing or towels. There is evidence that molluscum infections have globally been on the rise since 1966, but these infections are not routinely monitored because they are seldom serious and routinely disappear without treatment. The virus commonly spreads through skin-to-skin contact.[3] This includes sexual contact or touching or scratching the bumps and then touching the skin. Handling objects that have the virus on them (fomites), such as a towel, can also result in infection. The virus can spread from one part of the body to another or to other people. The virus can be spread among children at day care or at school. Molluscum contagiosum is contagious until the bumps are gone. Some growths may remain for up to 4 years if not treated.[
 
 
Sila translate sendirik ye.. tenkiuuu

Mula kenal dengan penyakit ni sebab Mia kena jangkit. Mulanye tak tau tu adelah molluscum, ingatkan biji air biasa.. biji tu mulanye ade kat atas bibir mia.. maknye yang gatal tangan pegilah pecahkan pakai sepit kuku yang khotor itu (tak terpikir pon kotor sebab lepas pakai akn steril hahaha).. bila dah pecah tetiba beberapa ari kemudian jadi banyak kooooo.. menggerutu. Cian Mia.. dah tu tak puas ati pegi tanyelah kat nursery, agaknye kenapa ek.. tetiba terpandang sorang budak lelaki yang ade molluscum ni kat muka..dlm 2 biji cam tu.. masa tu tak terpikir ape-ape la.. bila dah banyak kat muka Mia maka mulalah kerisauan kami..
 
1st, pegi ke UMSC jumpe Prof.Lim.. dia kata ni molluscum, xde ubat untuk ni coz selalunye die akan baik sendiri..tapi dalam tak de ubat tu die bg ubat sapu.. Mak oiiiiiiiiiiiiiii makin banyak pulak.. dr belas2 biji ke puluh2 biji.. then 2nd time datang die bg ubat ZymaDerm yg ni die dapatkan sample khas utk Mia dari oversea..kena tunggu dalam sebulan jugak la nak dpt.. rupanye cm ni
 
 
 
sampai je ubat ni kat UMSC terus die suruh dating collect.. then gigih kteorg sapu kat muka Mia.. biasalah ubat homeopati ni lambat kesan. Mak die jenis tak sabau..so tak tunggu sampai ilang sebab memang tak de ciri-ciri nak ilang pon..haha then pegi plak Klinik Ranjit which is skin specialist ...... Dr tu bagi macam jarum + botol kecik (gile kecik) yang ada ubat cecair (asid kot) sbb kena celup jarum tu kat cecair then cucuk kat biji2 molluscum ni.. buat time Mia tido kalau tak sah-sah le jarum tu tercucuk kat memana.. masa cucuk ni Mia memang tak sedar sbb halus kot..so x rsa sakit. Tapi tak de kesan jugak.. ratus-ratus jugak la duit melayang huhu. Masa ni ade dalam 100 biji kat muka die..kecik2 dan yang besar..huhu ciannyeeeeeeeeee Mia...
 
tak sure ade tak pic masa mia ade banyak molluscum ni..kalau ade mamamia tepek nanti k..
 
 
sampai laaaaaaaaaaa terjumpa 1 blog ni (mat salleh obersea), anak die kena jugak. Then die sapu apple cider vinegar kat tempat tu.. lama-lama hilang.. so discuss dgn husband sama ada nak guna atau tak sbb takut la ape makin banyak juga ke..x sesuai ke.. huhu dah le bau boleh tahan bucukk hikhik. Kte guna apple cider ni, sampai skang ade u..huhu.
 
beli je brnd ni..rasanye brand lain pon ok jg kot
 
Letak time Mia tido..sapu2 kat molluscum tu pastu tampal semalaman kat biji-biji tu.. dalam 3 ke 4 ari die akan merah menyala..pastu kering + kadang-kadang berdarah.. pastu die jatuh sendiri.. kena sabra banyak-banyak sebab nak ilangkan bukan sikit, lebih kurang 100 biji ye. Kena tunggu Mia tido, kdg2 tunggu die tido, mama die yang tertido dulu..so tak dpt sapu hhahaha kdg2 Mia nangis x nak.. tp demi kejelitaan , Mama kena letak jugak haha
 
Ni perubahan selepas guna dalam 2 bulan kot.. tak ingat le
 
kiri: selepas  kanan: sebelum

kesian Mia..dahi dan tepi mata pon ade time ni. Comot muka budak ni..huhu
tanda-tanda nak baik bile molluscum tu jd merah menyala dan kering. Tapi jgn kopek ye, biar die jatuh sendiri

sekarang muka dah clear..last week molluscum terakhir yang kat leher tertanggal. yahuuuu.. mekaseh cuka.. tak sangka awak rupenye ubat molluscum ni...hehe
 
latest pic Mia bam bam..
Sekarang mamamia gumbiraaa. Molluscum telah lenyap!! huhu so sesape yang alami masalah yang sama, disarankan cuba guna ACV ni.. InsyaAllah berkesan. So, selamat mencuba! 
 
 
 
 
 
 


4 ulasan:

  1. bpe lame ye anak sis kna?dah baik sepenuhnye ke sis?anak saya kena pnyakit yg sme juge..

    BalasPadam
  2. Terima kasih di atas perkongsian cara ubati penyakit ini..sebab kedua2 anak saya pun mengalami penyakit ini..

    BalasPadam
  3. Terima kasih di atas perkongsian cara ubati penyakit ini..sebab kedua2 anak saya pun mengalami penyakit ini..

    BalasPadam
  4. Thanks info. Sekarang anak tengah buat rawatan Molluscum dekat Hospital Sg. Buloh. Guna teknik Cryo ( nitrogen gas).Boleh juga nak usaha pakai cuka apple ni.

    BalasPadam